• 962 98 80 00 Ext. 2108
  • xxiassembleahr@montserrat.es
  • Montserrat, Valencia, España
Publicacions
L’esquellà(da)

L’esquellà(da)

Fins ben entrada la dècada dels anys 1950 encara es feia en alguns pobles de la Ribera, una cosa que antes era ben comuna en totes les localitats grans i menudes, ens referim a l’esquellà (da). Tenia lloc en els casaments dels viudos i viudes, una broma de bon gènere unes vegades i altres masa pesada, atrevida i fins i tot indecent. Consistia en acompanyar als que es casaven en segones núpcies, tirant mà a esquelles, perols, paelles velles, panderos, calders, fent sonar els utensilis pel carrer i armant un bon rebombori. Com regularment estos casaments es feien de bon matí, hi havia homes i dones que quasi no dormien en tota la nit, només per prendre part en la broma, la que solia acabar-se convidant el nóvio als participants a pastes, tramussos, cacauets i un trago de cassalla. No era cosa de xiquets els que participaven, sinó de grandets.

No obstant això, no es tractava d’un fet d’oci i diversió que estiguera ben vist per les autoritats, tot el contrari, semblava de molt mal gust i prohibitiu. Així en les ordenances municipals de Montserrat de l’any 1880 es va establir en l’article 27 el següent: “Queda terminantemente prohibido dar cencerradas a los viudos o viudas que contraen nuevo enlace, ya sea de día o de noche…”

També, com molt adequadament apunta Gerard Juanes i Peris en el seu llibre “Cançoner Tradicional d’Alfarb”, en les ordenances del marquesat de Llombai recollides el 1730 es prohibia: “quemar albardas, hacer enramadas, ni cruces por las puertas, ni hacer cencerradas, en pena de un mes de carzel y de diez libras”. Ens conta Gerard Juanes en este llibre que, la seua besàvia Salvoreta la Flarota, al casar-se en segones amb el tio Reino va ser sonada l’esquellada que li feren, perquè abans de casar-se, la besàvia posà com a condició passar pel notari i que el futur marit li ho deixara tot a ella. En diverses ocasions, la besàvia deia que com a ella li’n feren, anava a totes les esquellades per a tornar el jornal.

En acabar l’esquellà (da) ja tenia la gent del poble tema de conversa per uns dies en les tendes, llavadors i tavernes.

L’esquellà o cencerrà

és broma de gent d’humor,

que obsequia als viudos que es casen

a so de plats i tambor.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *